Bezoek Gambiaans Echtpaar Yaya en Fatou ChoiVan 13 juni t/m 4 juli zijn Yaya en Fatou Choi te gast geweest in Nederland. Niet rechtstreeks vanuit de Stichting maar op initiatief van een van onze donateurs.

Yaya is onze contactpersoon in Gambia. Hij is zelf onderwijzer Voortgezet onderwijs.

Hij is 35 jaar en zijn vrouw Fatou is 28 jaar. samen hebben zij twee kinderen: Haddy van bijna 6 jaar en ‚little Tom’ van bijna twee jaar. De kinderen zijn tijdens dit bezoek bij hun familie in Gambia gebleven.


Gedurende drie weken waren Yaya en Fatou bij ons te gast en hieronder volgt een beknopt verslag van hun bezoek.Zaterdag 13 juni 

kwamen Yaya en Fatou Choi al vroeg aan op Brussels Airport. Het was nog even spannend of zij toegelaten zouden worden want de Nederlandse ambassade in Dakar (Senegal) had verzuimd 1 document bij de Visa’s in te sluiten. En als enige bagage hadden zij een klein rugzakje…wat wel opvalt tussen de vele grote koffers die je op zo’n vliegveld voorbij ziet komen. Gelukkig was de immigratiedienst op het vliegveld bereid ons te bellen en toen wij bevestigden dat in Nederland alles voor hen geregeld was, mochten ze het land in. 


Moe en koud (zij kwamen uit 40 graden en in Brussel was het op dat moment 16 a 17 graden), waren zij blij ons te zien. In de auto verbaasden zij zich erover dat er zulke hoge bomen langs de weg stonden. Ook konden ze er niet over uit hoe breed de wegen hier zijn en hoeveel auto’s er rijden.

Bij ons thuis aangekomen verbaasden ze zich erover dat er maar twee mensen in zo’n groot huis woonden en nog groter werd hun verbazing dat zij een eigen tweepersoonsbed kregen wat ze niet met meerdere mensen moesten delen. (later, tijdens hun verblijf, bleek dat Yaya liever op de grond sliep: een zacht matras waren zij niet gewend!)


De rest van de zaterdag en de, daaropvolgende, zondag hebben zij rustig kunnen wennen aan hun verblijf en omgeving.

Waarover verbaasden zij zich?

  • de grootte van een huis
  • de grootte van de bedden
  • warm en koud water uit een kraan
  • de douche (‚het regent!!’)
  • de wasmachine
  • de magnetron
  • een lift (‚een kast waar de vloer omhoog komt’)
  • een roltrap
  • de grootte van onze kippen (Barnevelders)Maandag 15 juni

Rotterdam en Witte Huis

Dankzij de welwillende medewerking van de beheerder van het Witte Huis, kregen Yyaya en Fatou de gelegenheid Rotterdam vanaf het dak van Het Witte huis te aanschouwen. Daarna hebben zij, samen met ons, een wandeling door Rotterdam Centrum gemaakt: De ‚Koopgoot’ , de ‚Markthal, het Stadhuis, de Lijnbaan.

Een van onze donateurs had ons geld toevertrouwd om nieuwe kleding voor Yaya en Fatou te kopen en deze dag konden we Yaya helemaal in het nieuw kleden: een spijkerbroek, een overhemd, drie T-shirts, ondergoed.


Vrijdag 19 juni

Schoolbezoek Prins Maurits in Middelharnis. Yaya heeft hier in de hogere klassen van de HAVO en het VWO verteld over het dagelijks leven in Gambia, de economische omstandigheden en de mogelijkheid om onderwijs te krijgen. Hij ondersteunde zijn verhaal met wat foto’s in een Powerpoint presentatie.

De leerlingen waren zeer verbaasd te horen dat Yaya en Fatou geen keuken, douche of WC hadden. Ook het feit dat de kinderen op school 1 schrift hebben, waar ze met potlood in schrijven en wat ze, als het schrift vol is,  weer uitgummen om het nogmaals te kunnen gebruiken, wekte veel verbazing.

Daarnaast konden ze zich niet voorstellen dat Yaya, Fatou en de kinderen 1, hooguit 2 maaltijden per dag hebben, en dat het eten zo eenzijdig is. (Rijst)

(* ouders en leerlingen van deze school kunnen fotos van het bezoek bekijken onder het kopje 'scholen' - 'Middelharnis'. Deze pagina is beschermd met een wachtwoord welke u via de school kunt krijgen)


Zaterdag 20 juni

Verjaardag vieren en BBQ

Een van onze kleinkinderen vierde haar verjaardag en Yaya en Fatou waren zo in de gelegenheid een Nederlands verjaardagsfeestje bij te wonen. Omdat het mooi weer was, werd er tegen de avond ook nog een BBQ georganiseerd waaraan Yaya en Fatou zich te goed hebben kunnen doen.


Zondag 21 juni (vaderdag)

Kerkbezoek. Hier heeft Yaya ook wat verteld van de dagelijkse omstandigheden in Gambia. Ook bedankte hij de mensen voor hun giften voor de kinderen van de school in Gambia. Hij vertelde dat dit veel uitmaakte omdat deze kinderen nu een (kleine) kans krijgen om later geld te kunnen verdienen en in hun eigen onderhoud te kunnen voorzien. Bovendien ontlast de school de ouders omdat de kinderen hier dagelijks 1 warme maaltijd krijgen.


Maandag 22 juni

School de Wegwijzer te Zwijndrecht (Onderbouw)

Op uitnodiging van deze school kon hier een presentatie gegeven worden aan alle klassen. De docenten werden bijgepraat over het leven en de school in Gambia, en Yaya maakte van dichtbij kennis met een deel van het onderwijssysteem zoals Nederland dat heeft. Hij verbaasde zich over de kleine klassen (ca 30 leerlingen), terwijl in Gambia klassen minimaal 50 leerlingen hebben. Ook de ruimte in de klaslokalen viel op: iedere leerling een ‚eigen’ stoeltje!!

Ontroerend was het dat een van de leerlingen spontaan al zijn stukjes ‚gum’ kado deed voor de kinderen in Gambia.

(* ouders en leerlingen van deze school kunnen fotos van het bezoek bekijken onder het kopje 'scholen' - 'Zwijndrecht'. Deze pagina is beschermd met een wachtwoord welke u via de school kunt krijgen)


Dinsdag 23 juni

School de Wegwijzer te Zwijndrecht (Bovenbouw)

In de bovenbouw was er door de leerkrachten al wat verteld over Gambia, maar ook hier waren de leerlingen oprecht verbaasd over de ontbrekende zaken zoals keuken, douche en WC en konden zij zich een leven zonder die zaken bijna niet voorstellen. In deze leeftijdscategorie bleken de leerlingen veel vragen te hebben die Yaya allemaal heeft  beantwoord.

Spontaan bood groep 8 de ingelijste klassenfoto aan. Wij weten dat deze inmiddels een mooi plaatsje heeft in Gambia.

(* ouders en leerlingen van deze school kunnen fotos van het bezoek bekijken onder het kopje 'scholen' - 'Zwijndrecht'. Deze pagina is beschermd met een wachtwoord welke u via de school kunt krijgen)


Bijzonderheid: De Wegwijzer gaat na de zomervakantie verder op een andere lokatie en heeft hun schoolmeubilair (tafeltjes/stoeltjes) van de onderbouw ter beschikking van de Stichting gesteld. Binnenkort worden deze opgehaald en in opslag gezet om t.z.t. met de container (samen met andere giften/hulpgoederen) naar de plaats van bestemming verscheept te worden.


Woensdag 24 juni

1. Echografie

Hoewel Fatou moeder is van twee kinderen, bleek ze geen enkel idee te hebben hoe de tijd voor de geboorte eruit ziet. Een echtpaar (in verwachting van hun eerste kind), nodigde Fatou uit om bij een echografie aanwezig te zijn.

Bij aankomst in de verloskundige praktijk was een beeltenis te zien van de buik van een vrouw waarin zich een (bijna volgroeid) kind bevond. Fatou kon er niet over uit dat een kind op deze manier in de  buik kan overleven:’ zo ondersteboven’! Toen er daarna mevrouw een echo gedaan werd, en zij het ongeboren kind in de buik van de a.s. moeder kon zien, viel ze van de ene verbazing in de andere. (Met dank aan de verloskundige praktijk Portland en het echtpaar die deze ervaring mogelijk hebben gemaakt)

2. Metro, Hotel New York, Euromast, All you can eat (Sushi)

In de middag zijn we, met de Metro, naar station Wilhelminaplein gegaan. Yaya en Fatou verbaasden zich over de enorme hoge gebouwen op de Wilhelminapier. Na een lunch in Hotel New York en een overtocht over de Maas met de Watertaxi (dank aan de kapitein van dit bootje die er, op ons verzoek, een waar spektakel van maakte), konden Yaya en Fatou met ons tot het topje van de Euromast om vanaf grote hoogte Rotterdam en omgeving te zien.

De avond werd afgesloten met eten in een Sushi restaurant volgens de formule: ‚all you can eat’ 

Ik denk dat dit de eerste keer voor dit restaurant was dat het eten in zulke hoeveelheden en met zoveel smaak werd verorberd. (sorry restaurant eigenaar…hier is vast weinig winst gemaakt)


Donderdag 25 juni

1. Kinderdijk

Vandaag zijn we, met de waterbus vanuit Ridderkerk, naar Kinderdijk geweest waar Yaya en Fatou met eigen ogen de molens van Nederland van dichtbij konden zien.

2. gesprek met Stichting bestuur

Yaya en Fatou waren uitgenodigd om bij het bestuur van onze stichting hun verhaal te komen doen. Het was een gezellige, en voor beide partijen een leerzame, avond. 

Het bestuur heeft getracht helder te krijgen wat de mogelijkheden zijn m.b.t. werk in Sinchou en wat de zaken zijn waaraan veel gebrek is. Tijdens het gesprek valt op dat er nog veel te doen is op het gebied van 

-voeding

-gezondheid

-toegang tot water

-werkgelegenheid

en dat deze zaken nauw samenhangen met scholing en motivatie van de mensen ter plekke.

Het bestuur gaat dit verder uitwerken.


Vrijdag 26 juni

Vandaag zijn Tom, Yaya en Fatou naar de Maasvlakte gegaan waar ze in Futurama naar de aanleg van de 2e Maasvlakte konden kijken. De rest van de dag hebben zij op het strand doorgebracht. Het voornaamste verschil  met de stranden in Gambia is het feit dat het strand hier  zo schoon en opgeruimd is.


Zondag 28 juni

Kerkbezoek, uitzegening


Maandag 28 juni

School Prins Maurits in Middelharnis (beroepsvormende richting)

Een bezoek aan de beroepsvormende leerweg van de school gaf Yaya en Fatou een kijkje in de mogelijkheden van kinderen die opgeleid worden tot een vak. Voor Yaya ging er een wereld open: die vorm van onderwijs kennen ze niet in Gambia.

Als kado kregen we van de Prins Maurits school een doos met T-shirts, tassen en wat schrijfgerei mee.

(* ouders en leerlingen van deze school kunnen fotos van het bezoek bekijken onder het kopje 'scholen' - 'Middelharnis'. Deze pagina is beschermd met een wachtwoord welke u via de school kunt krijgen)


Dinsdag 30 juni

Den Haag, Binnenhof

Deze dag was het de beurt voor Fatou om in het nieuw gekleed te worden. Ook zij heeft prachtige nieuwe kleding: jurk, t shirt, ondergoed.

Wij zijn met de Metro naar Den Haag gegaan. De metrohalte is op het CS van Den Haag waar ook de treinen stoppen. Yaya en Fatou hebben nog nooit een trein gezien dus de gelegenheid om deze van dichtbij te bekijken,lieten ze niet voorbij gaan. 

In den Haag hebben we de toeristische highlights (Paleis Noordeinde, Binnenhof etc) gedaan.


Woensdag 1 juli

De Efteling

Op uitnodiging mochten Yaya en Fatou vandaag een dagje mee naar de Efteling. Het werd een ongelofelijk succes en zij hebben met volle teugen genoten hoewel de attractie ‚Vogelrock’ wel het hoogst haalbare was voor hen: een achtbaan waarbij je over de kop gaat, ging echt te ver.


Donderdag 2 juli

1. School Yulius. 

Kennismaken met het onderwijs aan kinderen met een verstandelijke beperking. Yaya en Fatou waren verbaasd dat kinderen met een verstandelijke beperking vaak nog goede mogelijkheden hebben om een waardevol leven te leiden en deel te nemen aan de maatschappij. In Gambia worden deze kinderen vaak min of meer aan hun lot overgelaten. Vooral Yaya ziet hier mogelijkheden om te trachten dit over te brengen aan ouders in Gambia.

2. Schoolspullen ophalen op de Wegwijzer in Zwijndrecht. 

Aan de ouders van alle leerlingen  was gevraagd iets mee te nemen voor de kinderen van de school in Gambia. Nou dat hebben we geweten: Honderden schriften, gummetjes, potloden, puntenslijpers en plastic bekers mochten we in ontvangst nemen. Teveel om in een keer met het vliegtuig mee te nemen maar wel een reuze fijne gift. 

Daarnaast was er een geldelijke bijdrage van 143,20 euro. Dat geld houden we even apart: voor het importeren van hulpgoederen hebben we inmiddels een container en container vervoer tot aan Banjul gratis. Echter de import zal vermoedelijk wel het een en ander gaan kosten en ook het vervoer naar Sinchou zal niet zonder kosten zijn. Het geschonken geldbedrag zal hiervoor gebruikt worden.


Vrijdag 3 juli

Evaluatie en inpakken


en verder….

zijn  Yaya en Fatou 2 x mee geweest naar de sportschool (met dank aan Wellnesselande voor hun gastvrijheid);…hebben we dieren bekeken bij de Kleine Duiker in Barendrecht en is Yaya een keer mee wezen trainen met Tom (hardlopen).


Zaterdag 4 juli

Vertrek via Brussels Aiport naar Banjul in Gambia. 

Deze keer stonden Yaya en Fatou met twee grote koffers en twee tassen handbagage op het vliegveld. De tassen waren gevuld met veel van de schoolspullen en kleding voor hen en hun kinderen. (de rest van de kleding zal met de container naar Gambia verscheept worden.
Laura van der Wende


Naschrift:

Al met al kunnen we terugkijken op een fantastische tijd die Yaya en Fatou bij ons hebben mogen doorbrengen. Dit alles niet in de laatste plaats door hulp en giften van velen van jullie! Dank daarvoor.