Eindelijk, de container is er!

 

In 2016 zijn wij heel druk bezig geweest een container met hulpgoederen te vullen en te verschepen. 
Hoe het allemaal begon:
In 2014 werden wij, tijdens ons bezoek aan de school, door een van de docenten aangesproken. Zij  vroeg of wij voor ondergoed voor de schoolkinderen konden zorgen. Ik moet haar wel heel erg verbaasd hebben aangekeken, want ze riep een jong meisje bij zich en tilde de achterkant van het rokje op.....blote billetjes onder het schoolrokje. Ik moet zeggen dat ik daar best wel van schrok. Nooit had ik mij gerealiseerd dat de kinderen geen ondergoed hadden! 
Redelijk overmoedig heb ik toen toegezegd dat ik mij zou gaan inzetten om een container met hulpgoederen naar Sinchou te sturen. Pas op de terugweg naar Nederland realiseerde ik mij dat ik geen enkel idee had hoe ik dit zou moeten aanpakken. 
Duidelijk was direct dat daarvoor niet de reguliere schoolgelden voor gebruikt zouden gaan worden..die zijn en blijven voor 100% direct voor de school/kinderen. Ik moest dus op zoek naar extra giften en/of extra sponsors. De kortste weg voor mij is dan om in de directe omgeving mijn voornemen kenbaar te maken.....nu, twee jaar later, is de container met hulpgoederen ter plekke. Geheel gevuld door mensen die de kinderen en de bewoners van Sinchou een warm hart toedragen.
Wat ben ik trots en dankbaar op iedereen die hieraan heeft meegeholpen en wat zijn de mensen in Sinchou blij met alle spullen....
Het aantal gulle gevers is groot, maar om een indruk te krijgen hierbij toch een poging tot opsomming:
125 peuter/kleuterstoeltjes, 10 peuter/kleuter tafels geschonken door de Wegwijzer te Zwijndrecht. Leuk detail is dat de kinderen van de Nederlandse school de stoeltjes hadden voorzien van de naam van een Gambiaans schoolkind. Op die manier hebben alle kinderen een eigen stoeltje gekregen!
178 stapelstoelen voor volwassenen geschonken door VEG de Kern (Ridderkerk)
180 voetballen, 10 voetbalpompen geschonken door een actie van de Peuterspeelzalen Hendrik Ido Ambacht en de ouders van de kinderen en (mede) mogelijk gemaakt door Intertoys uit Hendrik Ido Ambacht.        
Schoolspullen geschonken door CSG Prins Maurits uit Middelharnis
T shirts geschonken door CSG Prins Maurits uit Middelharnis
Schoolspullen geschonken door Digisource uit Barendrecht
Mokken geschonken door Digisource uit Barendrecht
Sleutelkettingen geschonken door Digisource uit Barendrecht
Nieuw ondergoed voor de kinderen, mede geschonken door de ouders van de Peuterspeelzalen Hendrik Ido Ambacht
Dozen gevuld met ongelofelijk veel gebruikte kleding. Niet alleen voor kinderen maar ook voor de ouders
Dozen gevuld met gebruikte schoenen
Dozen gevuld met plastic drinkbekers
Lepels voor alle kinderen om hun eten mee te eten ( in plaats van met hun handen)
........
De container en het vervoer ervan zijn, geheel gratis, verzorgd door Mainport Forwarding bv.
Extra geld om aan Gambiaanse kant alle papieren in orde te krijgen is gegeven door diverse mensen en door ouders van kinderen van de Wegwijzer te Zwijndrecht.
De container is vervoerd naar de haven van Banjul..vandaar is het nog een pittig stukje naar Sinchou. Omdat tijdens de zomermaanden niet veel toeristen in Gambia zijn ( het is dan regentijd ), hebben veel Gambianen niets te doen. ( mensen die werken in het toerisme zijn seizoenarbeiders, en hebben alleen werk tijdens het Gambiaanse zomerseizoen: eind september - begin juni ).
Het voorstel was dus dat de bevolking zelf moest zorgen voor het leegmaken van de container en het vervoer van alle spullen naar Sinchou. Door de plaatselijke bevolking is er veel werk verzet en alles, netjes volgens onze wensen, geregeld.
Vanuit Nederland was alles gemerkt. Op elke doos stond voor wie deze bestemd was en ook de school en 'onze man' Yaya, hadden papieren waarop duidelijk stond aangegeven hoe de verdeling moest gaan.
Nu gaan er veel verhalen dat spullen vaker niet dan wel op de plaats van bestemming aankomen, maar we kunnen gelukkig zeggen dat alles op de goede plaats is aangekomen. Van de hoofdonderwijzer ontvingen we onderstaand bericht:
Our Dearest Friends,
 THANKS FOR DONATION
Greetings from the staff, pupils, parent teachers association (PTA) and the entire leadership of the village.
We have received the container you have sent to our school and the community. These materials have arrived at a time when it was greatly needed. Words alone cannot describe our joy, but be rest assured that these items will be put to good use and for the purpose of which it has been given 
On behalf of the School kids, Staff, Parent Teacher Association (PTA), and the entire leadership of the village and on my own behalf, I take this opportunity to extend to you all and the Foundation members our sincere appreciation and gratitude for your wonderful gesture. The whole school joins me in sending you our heartfelt felicitation for your continuous assistance to our school and we reiterate our promise to put these things to good use.
Thank you very much, we are praying for your continuous good health and prosperity in all your undertakings. 
With love, best wishes and prayers for all of you.
Your Sincerely,
School Principal
"Maar hoe gaat het nu eigenlijk op de school?"
Onderstaand bericht kregen wij van de hoofdonderwijzer van de school en spreekt voor zich:
Hello,
greetings from the Staff, management committee, pupils and the entire community of Sinchou. 
Also regarding the childrens daily meal, the children have now enough daily feeding both quality and quantity, and no hands use, only spoon use and juice is provided daily. 
We are very happy and proud of you as our children are not only getting good nutrition:  it is also making the children to be regular in school.
Thank you very much for the effort you are making, may God give you  all long life, good health and prosperity in all your undertaken.  We are really proud of you all.
Your Sincerely,
School Principal
------
Het is fantastisch is dat we inderdaad een verschil maken: de kinderen krijgen nu goed te eten, gaan naar school, en er is een voorzichtig begin gemaakt met hygiëne: 
Niet meer met de handen eten, maar schone lepels gebruiken.

 

Een impressie